• Op verzoek van de politie zijn de mantrailhonden gestart met trailen naar de sinds 5 dagen vermiste Kai Giebels uit Herten. Hij is vermist vanaf zondagavond 22.00 uur.

  Met een van de mantrailhonden is om 18.30 uur gestart bij het woonhuis. De trail voert door het dorp. Nadat een afstand van ongeveer 1 km is afgelegd, wordt de 2e mantrailhond ingezet. Dit ter controle van de eerste. Per slot van rekening is de man al bijna 5 dagen vermist. De route die deze 2e hond aflegt is nagenoeg identiek. Op de wisselplek trailt de 2e hond verder. Ook deze hond wordt na verloop van tijd (na 1,5 km) weer verwisseld.
  Na een pauze start de 1e hond op de plek waar voor haar de 1e keer een verplichte rust is ingelast. Ze pakt gemakkelijk de trail weer op en gaat verder. Inmiddels is het al helemaal donker. De Leuchtie’s (lichtgevende halsbanden) bewijzen hun nut evenals de reflecterende lijn. De route die de hond aangeeft gaat richting Maas (jachthaven). Vooraf worden alle zijwegen en paadjes gecontroleerd. Een woonwijk bij de Maas heeft duidelijk meer belangstelling, maar toch gaat het weer terug richting het water. Nu geeft de hond aan dat de trail bij de jachthaven niet verder gaat.

 • Er wordt weer gewisseld van hond. Na de start pakt ook zij moeiteloos de trail weer op. Maar ook zij komt niet verder bij de jachthaven. Net als de andere hond heeft ook zij meer belangstelling voor een bepaalde wijk. Om 21.30 uur besluiten we te stoppen. Onze bevindingen worden teruggekoppeld met de politie en familie.

  Na de evaluatie van deze inzet wordt de volgende morgen eerst een poging ondernomen de trail weer op te pakken in de buurt van het punt waar we de avond tevoren geëindigd zijn. Dit lukt niet: de hond geeft aan dat het niet verder gaat bij de jachthaven. Daarna wordt met 3 vlaktehonden het gebied rondom de jachthaven afgezocht. Ook dit leidt niet tot het vinden van de vermiste.

  Avonds bereikt ons het bericht dat de vermiste zich heeft gemeld bij de politie. Hij heeft die week doorgebracht in de wijk waar de trail geëindigd is.

  RHG Laot Kieke is blij voor familie en vrienden dat de vermiste weer terecht is.

  Bijna altijd wordt een inzet op GPS opgenomen, waardoor achteraf vaak eea nog te analyseren is. In dit geval is het achteraf ook duidelijk waarom een deel van die wijk veel meer belangstelling had bij de honden.

  Deze ervaring leert weer een keer dat trailen in combinatie met en in de buurt van water een aparte moeilijkheidsgraad oplevert. Tevens heeft de ervaring van deze inzet ons ook geleerd dat hetgeen we getraind hebben toepasbaar is, zoals volgauto, met meerdere honden dezelfde trail volgen, wisselen van honden, etc.