Voor het opsporen van vermisten worden onder andere reddingshonden ingezet. Het trainen van een reddingshond staat altijd in het teken van zijn reukvermogen. Het is zeer fascinerend te zien en te ervaren hoe een reddingshond een bepaalde geurstroom uitwerkt en het slachtoffer vindt. Hoe de vlakte-hond onvoorwaardelijk reageert op (specifieke) mensengeur, wandelaars negeert en juist die ene gezochte persoon eruit pikt en verwijst. Ook is het gevoel als geleider niet uit te leggen als de mantrailhond een spoor/trail uitwerkt van de vermiste, die daar enkele uren eerder gelopen heeft.
Men realiseert zich dan altijd weer dat men in zo'n situatie volledig afhankelijk is van een goed getrainde hondenneus. Hierop kan men vertrouwen!!!
Het is ons streven om honden en geleiders tot een dusdanig niveau te trainen dat ze naast inzetbaar zijn voor het vinden van vermiste personen, ook deel kunnen nemen aan examens en wedstrijden. Beide trainingsvormen kunnen samengaan. De combinatie zorgt voor nog meer trainingsvariatie, hetgeen de ervaringen van het team alleen maar ten goede komen.
De teams zullen een bepaald niveau moeten hebben voordat ze inzetbaar zijn of deel kunnen nemen aan een examen. Een toetsing kan hieraan vooraf gaan.
Reddingshondentraining is een arbeidsintensieve training, waar heel veel tijd en energie mee gemoeid is. Hoe snel resultaat behaald wordt, is niet alleen afhankelijk van de hond, maar ook van de geleider. Startleeftijd, will to please en soort hond spelen een rol naast de ervaring, inzicht en feeling van de geleider. Beiden moeten zeker sportief zijn en ook bereid zijn in weer en wind te trainen.
In principe kan elke hond opgeleid worden voor reddingshond, mits hij graag zijn neus gebruikt en fysiek en mentaal in staat is deze werkzaamheden uit te voeren. De laatste twee eisen gelden ook voor de geleider. Een reddingshondentraining vergt nogal wat van de hond, maar ook van zijn geleider.
Voordat de hond hieraan kan deelnemen, wordt verwacht dat hij een bepaalde mate van basisgehoorzaamheid heeft. Bovendien wordt verwacht dat hij zich sociaal gedraagt naar mens en dier en bij voorkeur wildrein is.
Een dag van het weekend (meestal op zondag) staat in het teken van zoekwerk. Er wordt getraind op wisselende locaties en tijdstippen.
Reddingshondentraining is een echte teambezigheid. Veel tijd bij de vlaktetraining is gemoeid met het verstoppen van de slachtoffers en het slachtoffer zijn voor een zoekende hond.
Bij het mantrailen is men aangewezen op een andere persoon (runner) die geruime tijd van tevoren het spoor/trail uitzet en daar blijft wachten totdat hij gevonden wordt. Het is geen uitzondering dat de runner 1-3 uren wacht totdat de hond hem vindt.
Resumé: RHG 'Laot Kieke' leidt op dit moment alleen mantrailteams op.
De geleider heeft nodig:
- stevige (berg)schoenen - vrijetijdskleding - regenkleding - isomat (als slachtoffer) - rugzak of heuptasje - - mobiele telefoon - event. gps / kompas - fles met water voor hond en geleider - event. portofoon
Voor de hond heeft men nodig:
- halsband en riem - speeltjes (b.v. sokkenbal) - voertjes voor de hond - event. speurtuig en lijn - event. stevige plastic zakjes eventueel met zip-sluiting - event. glazen potten en uiteraard geur-artikel
Secr: Mw. T. Manders-Vanlier
Tel: 0031475571479 / 0031611172587
Email: info@laotkieke.nl